Zie ook: Waardering (SCHULD)

Binnen het project Artistic Care (in samenwerking met Woonzorgcentrum de Riethorst, Zwolle) hebben tweedejaars Fine Art studenten (begeleid door Johan Wagenaar) zich een maand lang verdiept in de wereld van Dementerende ouderen.

De volgende vraag voor mij het uitgangspunt geworden: Waar hebben dementerende ouderen behoefde aan? (Liever iets vóór de bewoners dan over de bewoners).

Dementeren is een erg onzekere en beangstigende periode in iemands leven. Door veranderingen in de hersenen, worden dementerenden als vreemden voor hun omgeving, en de omgeving wordt vreemd voor hun. Soms zijn ze zich zelf bewust van de veranderingen, maar kunnen niet begrijpen wat er aan de hand is. Juist in zo’n onzekere, emotioneel zware periode zoals dit, lijkt me een veilige basis van waardering en eigenwaarde essentieel.

Toen kwam het idee van een kroning – een beeld wat geen lange uitleg nodig heeft maar wel veel lading kan hebben. De handeling van het kronen is een teken van iemand verheffen en in het middelpunt zetten (het laatste gebeurd eigenlijk al in de Riethorst). Een kroon is een ereteken voor status en een mantel bied bescherming en warmte. Daarnaast hebben de kleuren goud en rood ook emotionele betekenis.

Door de kroning laat je iemand weten dat hij speciaal is, door daar een foto van te maken, attendeer je anderen daarop.

Mantel, kroon, foto in lijst 28×33 cm

0063b_F