Carel Lanters heeft geregeld dat een aantal studenten ruim een week te ArToll Kunstlabor (een gebouw op het terrein van de Rheinische Kliniken, Bedburg Hau) konden werken en verblijven.

De rustige, bosrijke omgeving op het terrein van de psychiatrische klinieken leende zich voor ingetogen handelingen en bezinning. Zeker door al die gesloten en vaak omheinde gebouwen op het terrein en al helemaal in de herfst. Deze week heb ik me teruggetrokken om te wandelen en gevonden bladeren na te tekenen.

Tijdens het tekenen en wandelen had ik weliswaar al specifieke gedachten en de tekeningen hadden al wel enige inhoud, maar daar was het me niet om te doen. Ik probeerde de tekeningen niets te laten zijn (bijvoorbeeld kunst), voor mij waren ze pretentieloos. Het heeft even geduurd tot ik positie kon kiezen en voor mijn werk kon gaan staan. Het werk was nog onder constructie, de woorden liepen achter op het beeld. De serie tekeningen (elk 21×28 cm) heb ik Dwaling genoemd.

Een tijdje later, toen ik inzag waar de tekeningen voor mij betekenen, heb ik dat inzicht en de tekeningen als aanleiding genomen voor een volgend werk: een korte film (Vondst).
0073a_F

 

 

 
Bekijk hier een paar foto’s van het proces tussen Dwaling en Vondst in.

Dwaling is onderdeel van de expositie Karakteristieken van de vergankelijkheid.