Pleyade Design Contest
Zorginstelling Pleyade heeft in 2016 een wedstrijd uitgeschreven voor “een muurstuk waarbij interactie mogelijk is“.

Marius Linders (m’n broer) en ik hebben de handen ineengeslagen om Klankbord te maken. Klankbord vertaalt omgevingsgeluiden naar steeds veranderende cirkelvormige projecties. Afhankelijk van toon en volume ontstaan sneller of langzamer, meer of minder complexe vormen.

Werkt de video niet? Kijk dan op Youtube.

Tijdens het ontwerpen hebben we er rekening mee gehouden dat Pleyade vestigingen heeft in heel Arnhem. Klankbord kan op elke vestiging geïnstalleerd worden. Daarnaast kan Klankbord op verschillende apparaten geopend worden, bijvoorbeeld om kleurplaten te maken voor de kleinkinderen van de cliënten of als template om zelf creatief mee aan de slag te gaan.

We vinden het ook belangrijk dat het project naar wens verder ontwikkeld kan worden. We kunnen nog meer variabelen toevoegen, de projecties kunnen gebaseerd worden op draaiknoppen en druksensoren of wat dacht je ervan om online in te loggen op het omgevingsgeluid van de verschillende locaties?

Wiskunde
De vormen zijn opgebouwd uit lijnen die getekend worden tussen ‘punten’ op een grote en een kleinere cirkel. De verhouding tussen het aantal punten op de twee cirkels bepaald hoe welke vorm ontstaat.

Achter de vormen lijkt in eerste instantie geen logica te zitten, maar toch gaat er een soort wiskundige taal achter schuil. Als je de grammatica leert kennen, kun je zorgen dat bepaalde vormen getekend worden.

reeks-wit-300-dpi